Islam mewajibkan penganutnya untuk menunaikan solat fardhu sebagai salah satu rukunnya. Terbahagi kepada 5 waktu, bilangan rakaat keseluruhan adalah 17 rakaat.

Namun, lain pula untuk sebahagian penganut agama Islam yang bermazhab Hambali. Bilangan solat yang dilakukan merekan ternyata jauh berbeza dengan yang dilakukan oleh mazhab-mazhab lain. Ini semua selepas tular satu video warga asing yang mengatakan bilangan solat yang dilakukannya. Untuk tidak mengelirukan umum, seorang pendakwah di TikTok tampil membuat penjelasan berkenaan hal ini. Korang boleh tengok video penjelasan @akhiameer di bawah.

@akhiameer

Sapa yang salah sebenarnya? #solat #mazhab #hanafi #syafie #maliki #hanbali #pakistan #bangladesh #india #tiktokguru #fyp #fypシ #fypシ゚viral

♬ original sound – MOHD AMIRUL – MOHD AMIRUL

 

Pegangan Mazhab Hambali

Di dalam video di atas, penjelasan itu berkait dengan gabungan rakaat dalam solat sunat dan solat fardhu. Sebab itulah bilangannya berlainan dan banyak. Kita di Malaysia berpegang kepada Mazhab Shafie, berlainan dengan Mazhab Hambali yang banyak dipraktikkan di negara Asia Selatan seperti India, Pakistan, Bangladesh dan berdekatan dengannya.

Screenshot 2024 01 27 At 1.25.17 PmAllahu banyak betul rakaat dalam sehari. Kalau dikira ni ada dalam 42 rakaat juga sehari. Hebat betul amalannya.

Screenshot 2024 01 27 At 1.25.38 PmMin pun mula-mula keliru. Tapi dan teringat Mazhab Hambali, baru sedar memang kiraanya lain. Tapi tetap 5 waktu dan bilangan rakaat yang wajibnya sama. Cuma dikira sekali dengan solat sunat.

Screenshot 2024 01 27 At 1.25.49 PmItu lah kan. Hebat sungguh amalan orang lain. Memang bukan tempat kira untuk bandingkan amalan orang lain. Siapalah kita di dunia ini melainkan hanya hamba-Nya.

 

Baca: ”Jarang Dengar” – Azan Berlagu Seakan Takbir Raya Ini Buat Orang Ramai Kagum

Screenshot 2024 01 27 At 1.29.58 Pm

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *