Sejak belakangan ini, kenaikan harga barang asas telah menjadi topik hangat diperkatakan di media sosial.

Ketika rakyat sedang gusar dengan kenaikan harga barang ini, tular pula sebuah video Timbalan Menteri Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN),  Fuziah Salleh membeli barangan keperluan dengan harga di bawah RM200.

Video terbabit telah menerima pelbagai reaksi dalam kalangan netizen yang menyifatkan perbandingan yang dibuat tidak adil.

@malaysiagazette

Siapa Kata RM200 Tak Cukup Beli Barang????? Tengok Ni Timbalan Menteri Shopping Timbalan Menteri KPDN, Senator Puan Hajah Fuziah Salleh pergi ke pasar raya untuk buktikan dakwaan rakyat salah? Video: Sosial Media #malaysiagazette #mgnews #KPDN #timbalanmenteriKPDN #barangkeperluan #barangdapur

♬ Emotional Cinematic Sad Violin and Piano – ISAo

Melihat isu yang timbul, Fuziah memaklumkan bahawa video tular itu sebenarnya adalah rakaman video lama yang ditularkan kembali pihak tertentu.

“Saya maklum dan tak terkejut kerana saya percaya ada dalang di sebaliknya (isu video tular) yang mungkin bermotifkan politik,” katanya.

Jelasnya, apa yang tular itu adalah rakaman video ketika beliau berkunjung ke sebuah pasar raya di Langkawi, Kedah pada awal Julai lalu.

“Sebenarnya ia video lama. Ketika itu ada isu yang (yang mengatakan perbelanjaan) RM200 (untuk barangan keperluan asas) tak dapat apa-apa. Jadi pada waktu itu, saya buat tinjauan di sebuah pasar raya dan beli sendiri barangan di situ.

“Harganya lebih sedikit berbanding tempat lain yang menjual barangan Jualan Rahmah, namun masih cukup dan boleh penuh bakul dengan wang di bawah RM200. Kenyataan saya dalam video bagaimanapun merujuk kepada situasi ketika itu,” katanya lagi.

Whatsapp Image 2023 09 13 At 1.59.19 Pm

Dalam video itu, Fuziah membeli beberapa barangan asas seperti minyak masak, beras, biskut, mi segera, sardin dalam tin, tepung gandum, serbuk minuman, bawang dan kentang dengan nilai perbelanjaan sebanyak RM136.30.

Ujarnya, perbelanjaan pada harga di bawah RM200 mencukupi untuk menampung kos barangan dapur dengan segala keperluan hidup masih di paras kemampuan rakyat.

Justeru, Fuziah berharap orang ramai dapat memahami dan tidak keliru bahawa video yang tular itu bukan merujuk kepada situasi semasa.

Harap kerajaan ada solusi terbaik untuk selesaikan isu kenaikan harga barang ketika ini secepat mungkin.

Sumber: Harian Metro

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *