tindakan undang-undang lori

Tindakan Undang-Undang Terhadap Pemandu Lori, Treler Cukup Tegas – Loke

NILAI, 23 Sept (Bernama) — Tindakan undang-undang yang dikenakan terhadap pemandu lori atau treler yang melakukan kesalahan di jalan raya di negara ini adalah cukup tegas, kata Menteri Pengangkutan Anthony Loke.

Beliau berkata tidak timbul isu kerajaan tidak mengambil tindakan tegas membabitkan pemandu lori atau treler malah pengusaha lori sendiri mengakui tindakan dikenakan sangat ketat.

“Penguatkuasaan dilakukan sepanjang masa dan ketat oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) terutamanya lori-lori yang membawa muatan berlebihan, kami tahu kebimbangan orang ramai terhadap kemalangan yang berlaku, kami akan terus pantau dan ambil tindakan.

“Ramai kata (tindakan) tidak tegas, dalam peraturan sedia ada memang tindakan dan undang-undang itu cukup tegas. Kalau didapati mengambil lebihan muatan bukan hanya boleh disaman, lori itu juga boleh disita, dilucutkan hak milik mereka,” katanya kepada pemberita selepas menghadiri Program Kerjaya@Pengangkutan di Nilai, di sini hari ini.

Loke berkata pihaknya sentiasa memastikan pendekatan lebih menyeluruh dilaksanakan sebaiknya sebagai keseimbangan dari segi keperluan industri dan keselamatan jalan raya.

BACA: Ramai Belum Tahu, Ni Cara Nak Dapat Minyak ‘Free’ Setahun Dari Petronas

Beliau berkata JPJ melakukan pemeriksaan dan penguatkuasaan sebaiknya dan kementerian juga sentiasa memikirkan tindakan lebih efektif demi keselamatan orang awam.

Dalam program hari ini Loke berkata lebih 2,000 peluang pekerjaan dalam sektor pengangkutan yang meliputi sektor udara, darat dan maritim.

Peluang pekerjaan ditawarkan terbuka kepada semua calon termasuk berkelulusan ijazah sarjana muda, diploma, Sijil Pelajaran Malaysia serta sijil kemahiran berpeluang menikmati inisiatif yang berlangsung dua hari bermula hari ini di AEON Nilai.

“Pendekatan ini bagi mendedahkan kepada orang ramai tentang peluang pekerjaan dalam sektor pengangkutan, sudah tentu kita memerlukan ramai pekerja terutamanya pemandu bas dan tren terutamanya di Lembah Klang.

“Bagi pemandu bas kita mahu menjadikan mereka lebih kompeten, elaun serta gaji ditawarkan cukup baik,” katanya.

Antara syarikat terlibat menawarkan peluang pekerjaan adalah daripada Prasarana Malaysia Bhd, Express Rail Link Sdn Bhd (ERL), Keretapi Tanah Melayu Berhad (KTMB), Malaysia Rail Link, Malaysia Airports Holding Berhad (MAHB), Air Asia, Batik Air, MYAirline Sdn Bhd, Ground Team Red serta Malaysia Aviation Group (MAG).

Sumber: BERNAMA

The post Tindakan Undang-Undang Terhadap Pemandu Lori, Treler Cukup Tegas – Loke appeared first on Siakap Keli.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *