Gimik pemasaran sebuah syarikat pengeluar kerepek tortilla ‘Paqui’ baru-baru ini dikatakan menjadi punca kepada satu kes kematian seorang remaja gara-gara ‘menyahut’ cabaran yang dikeluarkan sempena pemasaran kerepek tortilla paling pedas di dunia tersebut.

Syarikat berkenaan telah serta-merta menarik produk kerepek pedasnya dari pasaran dan menurut kenyataan yang dikeluarkan di laman web mereka dan menawarkan pulangan wang kepada sesiapa yang sudah membeli kerepek itu.

Terdahulu, produk ‘One Chip Challenge’ tersebut didakwa telah menyebabkan kematian seorang remaja dari Massachussets, Amerika Syarikat.

71694957906 Freesize

Sementara keputusan bedah siasat bagi pelajar gred 10, Harris Wolobah itu masih ditunggu, keluarganya mendawa produk dan trend tular “One Chip Challenge” menjadi punca kepada kematian anak mereka pada 1 September lalu.

Artikel berkaitan : 5 ‘TikTok Challenge’ Viral Ni Pernah Ragut Nyawa & Cederakan Orang!

Artikel berkaitan : “Risau terpesong” – Elfira Loy Tegur Netizen Lakukan Tarian ‘Wednesday’

Difahamkan, produk berkenaan meminta pelanggan untuk memakan sekeping kerepek tersebut dan ketahanan terhadap tahap kepedasan produk itu tanpa meminum air atau mengambil makanan lain akan dijadikan ‘kayu pengukur’.

Kepingan tunggal kerepek tortilla yang dibungkus secara khusus itu membuatkan ramai individu ingin menyahut cabaran berkenaan.

Screenshot 2023 09 18 100726

Walaupun syarikat pengeluar mendakwa ada menyatakan syarat iaitu cabaran tersebut adalah khusus untuk dewasa dan tidak boleh dicuba untuk mereka yang tidak tahan pedas atau ada masalah kesihatan, terlalu ramai remaja dan kanak-kanak melibatkan diri sehinggakan syarikat membuat keputusan untuk menarik balik produk berkenaan.

Menurut laporan, ada video yang menunjukkan pemakan kerepek itu terbatuk, tersedak dan ada juga yang merayu untuk diberikan air dengan segera.

Sejak kematian Wolobah, Paqui terlah meminta peruncit untuk berhenti menjual produk berkenaan, sementara pakar kesihatan mengeluarkan amaran tentang bahaya produk makanan yang terlalu pedas.

Insiden itu telah menarik perhatian umum tentang trend popular dalam talian masa kini dan ianya bukanlah yang pertama kerana ia sering menjadi cara atau teknik pemasaran sesuatu produk yang pedas dan seabgainya.

Sumber : Awani

Sumber: Awani
Sumber: Paqui

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *