p-hailing rahmah

Pakej P-Hailing Rahmah Redakan ‘Suhu’ Komuniti Penggiat Ekonomi Gig

KUALA LUMPUR, 25 Jan (Bernama) — Pakej P-hailing Rahmah yang diumumkan kerajaan pada Selasa diyakini dapat meredakan kegusaran berhubung beberapa isu yang melanda komuniti p-hailing sejak kebelakangan ini, kata Ketua Aktivis Gabungan e-hailing Malaysia Jose Rizal.

Beliau berkata isu kadar bayaran yang semakin berkurangan bagi penghantar makanan di sebuah syarikat swasta menyebabkan sebahagian penghantar makanan tidak berpuas hati.

Justeru, beliau berkata pihaknya menyambut baik inisiatif tersebut kerana ia secara tidak langsung dapat meringankan sedikit beban pekerja dalam sektor ekonomi gig itu memandangkan perkhidmatan dalam talian dan capaian Internet adalah satu keperluan bagi mereka.

“Pekerja e-hailing dan p-hailing berkemungkinan mempunyai cara penggunaan Internet yang agak dinamik kerana rata-rata komuniti kami bergiat dalam lebih daripada satu tugasan atau kerja. Bagi saya ia membantu segelintir daripada komuniti kami,” katanya kepada Bernama.

Menteri Komunikasi Fahmi Fadzil mengumumkan Pakej P-hailing Rahmah iaitu perkhidmatan Internet yang ditawarkan pada harga serendah RM33 dengan pelan data 40 GB bagi pemandu dan penunggang p-hailing bermula 23 Jan hingga 23 April tahun ini.

Pada masa sama, Jose berkata pihaknya berharap inisiatif sedemikian dapat diperluaskan agar nasib pekerja p-hailing terus terjamin sekali gus dapat memperkasakan lagi sektor ekonomi gig dalam negara.

“Saya berharap agar kerajaan dapat mempertimbangkan inisiatif seperti penyelenggaraan kenderaan, kos berkaitan pembaharuan lesen, insurans, pemeriksaan kesihatan serta kos kelengkapan peralatan kegiatan seperti beg simpanan makanan, topi keledar dan lain-lain,” katanya.

Berkongsi pandangan sama, Timbalan Presiden Persatuan Pemandu Grab Malaysia Mohd Azril Ahmat berkata pihaknya mencadangkan kerajaan supaya memperluaskan Menu Rahmah kepada penggiat industri ekonomi gig.

Beliau berpendapat Menu Rahmah berpotensi memberi keuntungan lebih besar kepada peniaga selepas ia disasarkan kepada kumpulan tertentu khususnya p-hailing.

“Kerajaan sudah banyak beri subsidi kepada rakyat mahupun golongan sasar, tetapi saya rasa kerajaan boleh memperluaskan Menu Rahmah kepada golongan ini selepas program tersebut dilihat suram dan semakin kurang disediakan oleh peniaga,” katanya.

Sementara itu, Mohd Azril berharap Kementerian Komunikasi dapat memperbaiki capaian Internet di kawasan-kawasan pedalaman.

“Pekerjaan seperti ini (p-hailing dan e-hailing) sangat-sangat memerlukan capaian Internet yang stabil, sering kali terjadi kami terpaksa keluar mencari line selepas menghantar barang atau pelanggan. Kalau line tiada, tiada pesanan yang akan masuk,” katanya.

BACA: Jangan Sembur Racun Nanti Lagi Teruk, Buat Cara Ni Untuk Singkir Anai-anai

Sumber: Bernama

The post Pakej P-Hailing Rahmah Redakan ‘Suhu’ Komuniti Penggiat Ekonomi Gig appeared first on Siakap Keli.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *