Pameran Seni Amal

KUALA LUMPUR, 11 SEPTEMBER 2023 – The Heritouch Art Gallery dengan bangganya mengumumkan pembukaan pameran seni amal “Painting Dreams Alive”, acara inspirasi yang bertujuan untuk meraikan bakat luar biasa lapan artis muda Malaysia dengan keperluan khas. Pameran ini akan berlangsung dari sekarang hingga 24 September 2023, pameran yang luar bias ini menjemput orang ramai untuk mendalami naratif tersendiri yang disulami ke dalam setiap rekaan.

“Painting Dreams Alive” ialah pameran terunggul yang menyediakan platform untuk seniman kurang upaya untuk mengekspresikan emosi, pemikiran dan aspirasi mereka melalui seni. Ia membuktikan kuasa transformatif kreativiti, meraikan keunikan perspektif yang kian muncul kala halangan diurai.

Seniman yang ditampilkan dalam pameran ini termasuk Eunice Chia Kar Xuan, Leong Kai Qing, Zingirlbell, Isaac Foong, Looi Yoke Hui, Ken Looi, Esmond Yong, dan Owen Chong. Setiap seniman mempunyai kisah unik untuk diceritakan melalui ciptaan mereka, dan karya mereka merangkumi pelbagai medium, daripada lukisan hingga arca. Setiap lukisan mempamerkan ilustrasi yang jelas untuk pengalaman kehidupan dan setiap cerita yang telah membentuk mereka. Sebahagian komitmen Heritouch Art Gallery untuk memupuk bakat seni dan mengasah kreativiti dalam golongan keperluan khas, hasil jualan 70 karya seni yang ditampilkan dalam pameran itu akan dibahagikan sama rata antara seniman dan penubuhan sebuah sekolah seni yang khusus untuk memupuk bakat masa depan.

Veron Tang, seorang pengumpul seni dan ahli jawatankuasa penganjur acara, menekankan kuasa seni dalam membantu kanak-kanak dengan keperluan khas.

“Seni berfungsi sebagai alat ekspresi yang penting untuk kanak-kanak istimewa ini, membolehkan mereka berkomunikasi dengan perkataan yang sering tidak dapat dilakukan. Antara seniman yang ternama, terdapat individu yang mempunyai kondisi seperti kecelaruan obsesif kompulsif (OCD), kecacatan pendengaran kongenital, Sindrom Down, dan juga mangsa penghidap kanser. Melalui pameran ini, Heritouch menyasarkan untuk mengumpul dana bagi penubuhan pusat pembelajaran seni, menyediakan pendidikan seni percuma untuk kanak-kanak kurang upaya, sekali gus memupuk bakat mereka dan membolehkan mereka mencapai potensi penuh mereka,” kata Veron.

Teh Wuan Xin, salah seorang lagi ahli jawatankuasa penganjur acara, menjanjikan pengalaman yang mengasyikkan kepada pengunjung.

“Salah satu karya yang menonjol dalam pameran itu ialah arca oleh Esmond Yong. Arca itu, bertajuk “Mourning Harambe,” memberi penghormatan kepada gorila tanah rendah Barat yang terbunuh dalam kejadian tragis di Zoo Cincinnati pada 2016. Arca Esmond menangkap sentimen empati dan keberanian, dan ia berfungsi sebagai peringatan pedih tentang tindakan heroik Harambe, “ jelas Wuan Xin.

Alami peristiwa yang luar biasa, di mana masa depan yang lebih cerah dilukis melalui kreativiti.

Tarikh : Hari ini sehingga 24 September 2023

Masa : 11.00am to 1.00pm; 2.00pm to 4.00pm; 4.00pm to 6.00pm

Lokasi : Heritouch Gallery, Concourse Floor, One World Hotel, First Avenue, Bandar Utama,47800 Petaling Jaya, Selangor.

Untuk maklumat lebih lanjut tentang Heritouch Art Charity Drive dan “Painting Dreams Alive” pameran seni amal, sila kunjungi www.heritouchgallery.com. Sila hubungi Li Hui (012-859 6968) untuk menjadualkan lawatan anda.

The post Melantasi Batasan Dalam Seni: “Painting Dreams Alive” Pameran Seni Amal appeared first on Siakap Keli.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *