Heboh di media sosial Indonesia mengenai sebuah video lagu kanak-kanak bertajuk ‘Hello Kuala Lumpur’ di YouTube yang dikatakan berasal dari Malaysia.

Lagu terbabit menerusi saluran Lagu Kanak TV itu didakwa mempunyai lirik dan melodi yang mirip dengan lagu patriotik Indonesia iaitu ‘Halo Halo Bandung’ ciptaan Ismail Marzuki.

Menurut laporan, video lagu itu dimuat naik pada 2018 dan sekali lagi pada 2020 di saluran sama. Hal ini membuatkan netizen Indonesia berasa berang dan menuduh ia diciplak.

Artikel berkaitan: “Kenapa ga pake budaya sendiri?” – Juara Pertandingan Menari, Zeppo Youngsterz Dikritik Negara Jiran?

Artikel berkaitan: Netizen Indonesia Kurang Senang Lepas Warga Malaysia Dakwa Rendang Berasal Dari Malaysia

Screenshot 2023 09 13 110708

Dalam video lagu itu, dapat dilihat animasi kanak-kanak yang sedang bergembira dengan latar imej bercirikan Kuala Lumpur seperti Menara Berkembar Petronas dan juga bendera Malaysia.

Susulan isu itu, Duta Besar Indonesia ke Malaysia, Hermono, berkata pihaknya masih mengumpul bukti berhubung dakwaan plagiarisme.

“Kami masih mengumpul maklumat yang lebih lengkap,” katanya.

Saluran YouTube dimiliki syarikat berasal dari India

Bagaimanapun, semakan di internet mendapati bahawa saluran Lagu Kanak TV dimiliki sebuah syarikat yang beralamat di Hyderabad, Telangana, India.

Difahamkan, syarikat itu menghasilkan pelbagai kandungan siaran termasuk kandungan YouTube yang menghimpunkan pelbagai lagu kanak-kanak dari beberapa negara.

Selain lagu kanak-kanak dari Malaysia dan Indonesia, syarikat itu juga turut mempunyai koleksi lagu kanak-kanak dari negara seperti Rusia, Filipina, Jepun, Sepanyol, Arab, dan banyak lagi.

Admin pun baru pertama kali dengar lagu Hello Kuala Lumpur…

Sumber: CNN Indonesia, Astro Awani, Twitter

Sumber: Twitter

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *