Minggu ini kecoh di sosial media mengenai himpunan RX-Z Member 5.0 tidak seindah dijangkakan apabila peserta dikatakan terjerat dalam ‘pukat’ Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ).

Rata-rata peminat jentera dua roda meluahkan rasa kecewa mereka kerana niat mereka untuk berada di Litar Permotoran Terengganu, Gong Badak tidak kesampaian.

Ada yang datang pelusuk negeri terpaksa ‘menikus’ di homestay kerana takut motorsikal mereka disita dalam operasi yang dilakukan pihak berkuasa.

Pengarah JPJ Terengganu, Zulkarnain Yasin berkata, tidak timbul isu pukat-memukat sempena Himpunan RX-Z Member 5.0 yang berlangsung di litar terbabit.

Rx-Z
Kredit gambar: harian metro

“Sekiranya mereka (peserta RX-Z Member 5.0) datang dalam keadaan standard (asal) kita tidak kacau tetapi mereka (segelintir) datang dengan memperlihatkan seolah-olah mencabar undang-undang,” katanya.

Sebanyak 126 motosikal disita JPJ atas pelbagai kesalahan sepanjang sembilan hari Operasi Khas Motosikal (OKM) dijalankan.

Artikel berkaitan: “Thank you so much TPM” – Zahid Hamidi Dipuji, Tolong Lelaki Kemalangan Motor

Artikel berkaitan: “Betullah orang kata rezeki tak salah alamat” – Lelaki Ini Berjaya ‘Swap’ Motor RX-Z Dengan Tanah Lot

Menurutnya, motosikal yang disita melakukan pelbagai kesalahan modifikasi ke atas kenderaan.

“Terlalu ekstrim, dengan ekzos bising (paip), nombor plat (kecil) atau langsung tiada,” katanya pada sidang media di Pejabat JPJ, negeri,” katanya.

Segelintar peserta dipercayai turut menggunakan jalan tikus bagi mengelak sekatan jalan, ada juga yang meminta bantuan penduduk kampung mencari laluan alternatif ke himpunan itu.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *