Bekas Timbalan Menteri Pertahanan Meninggal Dunia

Bekas Timbalan Menteri Luar, Pertahanan Meninggal Dunia

IPOH, 6 Sept (Bernama) — Bekas Timbalan Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr Abdullah Fadzil Che Wan meninggal dunia pada kira-kira 3 pagi tadi di sebuah hospital swasta di Kajang, Selangor.

Orang Besar Jajahan Kinta Toh Muda Orang Kaya Kaya Panglima Kinta Seri Amar Bangsa Diraja Datuk Ab Wahab Azizul Hassan yang mengesahkan perkara itu kepada Bernama, berkata Dr Abdullah Fadzil meninggal dunia pada usia 78 tahun.

Beliau berkata Allahyarham yang juga Orang Besar Jajahan Kinta dan bekas Timbalan Menteri Luar, sebelum ini terlantar kira-kira lima tahun akibat penyakit alzheimer.

Ab Wahab berkata jenazah akan dimandikan dan disolatkan di Masjid Sungai Ramal, Kajang sebelum dijangka dikebumikan di Tanah Perkuburan Masjid Panglima Kinta, Ipoh pada 2 petang ini.

Dr Abdullah Fadzil pernah memegang jawatan Timbalan Menteri Luar pada 1987 dan Timbalan Menteri Pertahanan pada 1995 dalam kerajaan sebelum ini.

Allahyarham juga pernah menggalas tanggungjawab sebagai Presiden Persatuan Badminton Malaysia (BAM) pada 1993 hingga 2000.

Pada 2015, media melaporkan Dr Abdullah Fadzil hilang di Bukit Tunku, Kuala Lumpur sebelum ditemui pada petang hari yang sama dan difahamkan ketika itu beliau dipercayai menghidap dementia iaitu kelemahan daya mental hingga mengakibatkan hilang memori.

BACA: Bukan Saja-saja Letak, Rupanya Ini Maksud Kod Warna Pada Bungkusan Beras Ramai Tak Tahu

Sumber: Bernama

The post Bekas Timbalan Menteri Luar, Pertahanan Meninggal Dunia appeared first on Siakap Keli.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *