perlu tahu gst dilaksanakan semula

Apa Yang Perlu Tahu Jika GST Dilaksanakan Semula?

Baru-baru ini, Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli mengatakan kerajaan tidak menolak untuk memperkenalkan semula GST yang telah dimansuhkan bertahun lamanya, lapor Awani.

Bagaimanapun, kata Rafizi kerajaan pada ketika ini akan mengutamakan strategi untuk meluaskan sumber hasil negara.

Fokus tersebut juga termasuk membangunkan Cukai Keuntungan Modal, yang dijadualkan bakal dilaksanakan pada 2024.

Apa itu GST?

Sebut sahaja GST, penduduk di Malaysia terutamanya peniaga pasti mengetahui perkara tersebut kerana golongan berkenaan adalah antara yang paling dekat dengan perkara itu.

Kita sering sebut perkataan GST, tetapi masih belum mengetahui maksud di sebalik perkataan tersebut. Untuk yang tidak mengetahui, GST ialah cukai barang dan perkhidmatan.

Kebiasaannya, cukai tersebut dikenakan ke atas barangan import, bekalan barangan dan perkhidmatan yang dikutip oleh pihak berkuasa dan nama lain bagi GST adalah cukai nilai tambah atau VAT.

Pengecualian GST dikenakan kepada penyediaan kebanyakan perkhidmatan kewangan, pembekalan token pembayaran digital, penjualan dan pajakan hartanah kediaman dan pengimportan serta pembekalan tempatan logam berharga pelaburan.

Manakala, barangan yang dieksport dan perkhidmatan antarabangsa adalah berkadar sifar.

Sudah tahu kan apa yang dimaksudkan dengan GST? Oleh itu mari ketahui barang dan perkhidmatan bercukai dan tidak bercukai.

Bekalan bercukai

Bekalan berkadar standard (ikut peratus GST negara)

Jenis: Barangan

Kebanyakan jualan tempatan termasuk dalam kategori ini, sebagai contoh penjualan set televisyen di kedai runcit negara.

Kemudian, jualan barangan bernilai rendah yang diimport, seperti penjualan raket tenis oleh pedagang dalam talian luar negara kepada pelanggan, di mana harga asal tidak termasuk pengangkutan dan insurans

Jenis: Perkhidmatan

Kebanyakan penyediaan perkhidmatan tempatan termasuk dalam kategori ini, seperti penyediaan perkhidmatan spa kepada pelanggan.

Selain itu, perkhidmatan yang diimport. Perolehan perkhidmatan pemasaran daripada pembekal perkhidmatan luar negara.

Bekalan berkadar sifar (0 peratus GST)

Jenis: Barangan

Eksport barangan, iaitu penjualan komputer riba kepada pelanggan luar negara, di mana komputer riba dihantar ke alamat luar negara.

Jenis: Perkhidmatan

Perkhidmatan yang diklasifikasikan sebagai perkhidmatan antarabangsa, sebagai contoh tiket penerbangan dari Singapura ke Thailand (perkhidmatan pengangkutan antarabangsa).

Bekalan tidak bercukai

Bekalan yang dikecualikan (GST tidak dikenakan)

Jenis: Barangan

Yang pertama ialah penjualan dan penyewaan harta kediaman tanpa perabot. Selain itu, pengimportan dan pembekalan tempatan logam berharga pelaburan.

Jenis: Perkhidmatan

Perkhidmatan kewangan, seperti isu jaminan hutang dan token pembayaran digital, sebagai contoh pertukaran Bitcoin untuk mata wang fiat.

Bekalan di luar skop (0 peratus GST)

Jenis: Barangan

Jualan di mana barang dihantar dari luar negara ke tempat lain di luar negara dan juga urus niaga peribadi

Jenis Perkhidmatan

Urus niaga peribadi.

BACA: Bukan Masa Sesuai Perkenal Semula GST Pada Masa Ini – Kementerian Kewangan

Kenapa peniaga perlu mendaftar untuk GST?

Sebagai peniaga, anda mesti mendaftar untuk GST apabila pusing ganti bercukai melebihi RM4 juta.

Anda juga mungkin bertanggungjawab untuk pendaftaran GST di bawah rejim Pendaftaran Vendor Luar Negara.

Jika pusing ganti bercukai perniagaan tidak melebihi RM4 juta, anda masih boleh memilih untuk mendaftar GST secara sukarela selepas pertimbangan yang teliti.

Mengenakan dan menuntut GST

Hanya perniagaan berdaftar GST boleh mengenakan dan menuntut GST dari tarikh berkuat kuasa pendaftaran GST mereka. Perniagaan bukan berdaftar GST tidak dibenarkan mengenakan atau menuntut GST.

Mengenakan GST

Jika berdaftar untuk GST, anda mesti mengenakan GST ke atas semua pembekalan bercukai pada kadar GST semasa, kecuali untuk bekalan yang tertakluk kepada perakaunan pelanggan.

GST yang anda kenakan dan kutip dikenali sebagai cukai output. Cukai output mesti dibayar kepada pihak berkuasa dalam tempoh sebulan dari akhir tempoh perakaunan.

Jika korang telah salah mengenakan atau memungut GST, anda mesti menghantar GST yang salah dikutip kepada pihak berkuasa.

Menuntut GST

Jika anda berdaftar untuk GST, anda boleh menuntut GST yang ditanggung ke atas pembelian perniagaan (termasuk import) dan perbelanjaan, sebagai cukai input dalam penyata GST anda. Ini tertakluk kepada anda memenuhi syarat untuk menuntut cukai input.

Selain itu, anda mungkin boleh menuntut GST yang ditanggung sebelum pendaftaran atau pemerbadanan GST, dengan syarat anda memenuhi syarat tertentu.

Mekanisme kredit cukai input ini memastikan cukai hanya nilai tambah pada setiap peringkat rantaian bekalan.

Membayar cukai output dan menuntut cukai input

Jika perniagaan berdaftar GST:

1. Anda mesti menyerahkan penyata GST anda kepada pihak berkuasa dalam tempoh sebulan dari akhir setiap tempoh perakaunan yang ditetapkan. Ini biasanya dilakukan setiap suku tahun.

2. Anda harus melaporkan kedua-dua cukai output dan cukai input dalam penyata GST.

3. Perbezaan antara cukai output dan cukai input ialah GST bersih yang perlu dibayar kepada pihak berkuasa atau dikembalikan oleh pihak berkuasa.

Sumber: Inland Revenue Authority of Singapore

The post Apa Yang Perlu Tahu Jika GST Dilaksanakan Semula? appeared first on Siakap Keli.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *